29.08.2010. / 13:04

Autor: Hina

Jandroković: Jedinstvena BiH temelj je održive stabilnosti i europske budućnosti

Govoreći o europskoj perspektivi BiH, hrvatski šef diplomacije ocijenio je da je BiH vrlo blizu ulaska u bezvizni režim, ističući da je odobravanje bezviznog režima vrlo važan korak za daljnji tijek pregovora, uključujući i dodjelu statusa zemlje kandidatkinje za EU

Gordan JandrokovićGordan JandrokovićHrvatska čvrsto zagovara jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, jer je to temelj održive stabilnosti i europske budućnosti zemlje, izjavio je u razgovoru za bosanskohercegovačke "Nezavisne novine" u izdanju od nedjelje hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Hrvatski je stav poznat, mi se zalažemo za teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. Držim da su ti elementi temelji održive stabilnosti i europske budućnosti zemlje", rekao je Jandroković.

Hrvatska, kako je istaknuo, stoga podupire "sve političke opcije koje zagovaraju jedinstvenu BiH... kao i ona rješenja koja omogućavaju istinsko funkcioniranje bosanskohercegovačkih institucija".

Glede položaja Hrvata, rekao je da nije u potpunosti zadovoljan jer oni često nailaze na prepreke u ostvarivanju svojih prava, na entitetskoj i na državnoj razini, posebice se osvrnuvši na stanje u Republici Srpskoj.

"O položaju Hrvata u Republici Srpskoj najbolje govore brojke - danas tamo živi od 12 do 13 tisuća Hrvata, što je poražavajuća brojka usporedimo li ju s prijeratnom od oko 200 tisuća. Od 1999. godine Vlada Republike Hrvatske podupire programe povratka, kao i programe pomoći na planu obnove objekata stambene i kulturne namjene. Nažalost, niz incidenata i dalje upućuje na još uvijek nezadovoljavajuće stanje u RS kada je u pitanju položaj hrvatskih povratnika", rekao je ministar. Izrazio je nadu da će "sukladno obećanju danom predsjedniku Ivi Josipoviću, premijer RS-a Milorad Dodik dati pozitivni obol održivom povratku Hrvata."

Kazao je da Hrvatska značajnim sredstvima financira obnovu i izgradnju u ratu oštećenih i uništenih obiteljskih kuća, za što je u 2010. godini izdvojeno 30 milijuna kuna, dok će se ove godine, unatoč gospodarskoj krizi za obrazovne, kulturne, zdravstvene i znanstvene projekte Hrvata u BiH izdvojili ukupno 18 milijuna kuna pomoći.

Govoreći o europskoj perspektivi BiH, hrvatski šef diplomacije ocijenio je da je BiH vrlo blizu ulaska u bezvizni režim, ističući da je odobravanje bezviznog režima vrlo važan korak za daljnji tijek pregovora, uključujući i dodjelu statusa zemlje kandidatkinje za EU.

No, ocijenio je Jandroković, pred BiH su još mnogi izazovi, a jedan od najvažnijih je "jačanje državnih institucija."

Također je poručio da je snažna potpora i pomoć Bosni i Hercegovini na putu prema EU jedan od hrvatskih prioriteta. Dodao je da Hrvatska s BiH održava i redovite tehničke konzultacije o integraciji u NATO.

Na pitanje kako ocijenjuje sigurnosnu situaciju u BiH, odgovorio je da je "zbog povremenih unutarnjih političkih napetosti stvorena predodžba o lošijoj sigurnosnoj situaciji u BiH nego što to ona zapravo jest", ali se na pitanje o vehabijama ogradio izjavom da bi "analize prepustio nadležnim institucijama EU-a".

Što se tiče problema duge Ljubljanske banke, koji pogađa hrvatske i bosanskohercegovačke štediše, kazao je da su stajališta dviju država o pitanju isplate duga štedišama identična.

"Temeljem toga postoji i suglasnost o tome da se provode međusobne konzultacije za potrebe nastupa pred međunarodnim institucijama pred kojima se raspravlja o ovoj problematici", kazao je Jandroković na kraju intervjua.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 29.08.10. 15:51

jedinstvena Bosna i Hercegovina!!!!!!! Citava se Jugoslavija raspala po plemenima. Zasto se Bosna ne smije raspasti po plemenima? Zasto Bosna mora gluimiti malu Jugoslaviju??? Ako Hrvati, Srbi i Bosanci moraju zivjeti u federalnoj Bosni, zasto onda Srbi i Hrvati i Slovenci ne mogu zivjeti u ferelanoj Jugoslaviji. HA HA HA HA ljudska glupost. Najsmijesnije o Bosni je da plemena zive zajedno a uporno glasaju za stranke koje imaju samo jedan cilj, rasparcati Bosnu i Hercegovinu. pazi koja absurdna drzava i demokracija. Kada bi u Bosnu doveli 50 najboljih svijetskih poduzetnika, svi bi redom propali, Bosna je zemlja gdje je bog rekao pameti laku noc.


registracija
30/9/09

davor12345, 29.08.10. 20:04

O meni nema Bosne!


registracija
30/9/09

davor12345, 29.08.10. 20:04

On meni nema bosne!


registracija
14/11/07

laufer, 29.08.10. 20:30

Unutarnje entitetske granice BiH su rezultat rata i kao takve prihvaćene, bez obzira što ima nezadovoljnih.
Promjene tih granica su moguće jedino ratom, a to se neće dozvoliti. Zato BiH mora ostati takva kakva jest, a oni koji se pitaju će pomoći uvesti više reda.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 07.09.10. 21:35

Ne seri Jandrokovicu.Ubjedjen sam da ne mislis tako.Ali ti si politicar placen da govoris lazi


registracija
28/12/09

slave4you, 08.09.10. 13:22

ma tko je taj qurac jandroko,taj ima da suti.....za 3 godine cemo imati autonomiju,a za 5 godina i REPUBLIKU SRPSKU....a u ostatku bosnice neka se ustase kote za vahibijama i el kaidom,boli nas qurac za tu gamad


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika