31.08.2010. / 19:07

Autor: Hina

General Petraeus: Povlačenje iz Afganistana neće biti naglo

Povlačenje američkih vojnika iz Afganistana od srpnja iduće godine počet će postupnim smanjivanjem broja vojnika, a ne velikim povlačenjem, rekao je u utorak zapovjednik američkih i NATO-ovih snaga David Petraeus.

David PetraeusDavid PetraeusPovlačenje američkih vojnika iz Afganistana od srpnja iduće godine počet će postupnim smanjivanjem broja vojnika, a ne velikim povlačenjem, rekao je u utorak zapovjednik američkih i NATO-ovih snaga David Petraeus.

Kritičari kažu da je plan američkoga predsjednika Baracka Obame o povlačenju uznemirio afganistanske vođe. Prošli je tjedan glasnogovornik predsjednika Hamida Karzaija rekao da talibanska prijetnja nije eliminirana i da će bilo kakvi vremenski rokovi za povlačenje islamistički ustanak učiniti samo "življim".

Američki zapovjednici pokušavaju smiriti afganistanske saveznike i objašnjavaju im da će povlačenje biti postupno. Sigurno je da će plan povlačenja u studenome u Lisabonu razmatrati članice NATO-saveza.

Obama je lani, kad je za srpanj 2011. najavio slanje 30.000 dodatnih vojnika, najavio i pregled strategije afganistanskoga rata za prosinac.

Petraeus, koji je u Kabulu dao izjavu za Reuters i još dvije agencije, rekao je da će posljednji dodatni vojnici biti na svojemu mjestu "idućih dana" i da će ukupan broj stranih vojnika u snagama ISAF-a u Afganistanu biti gotovo 150.000.

Po njegovim riječima, smjernice prijenosa već su osmišljene, a ritam povlačenja ovisit će o "uvjetima na terenu", što znači o sigurnosnome stanju i spremnosti afganistanskih snaga.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika