01.09.2010. / 19:03

Autor: Hina

Dodik: Očekujem da Republika Srpska dobije autonomiju u sljedeće četiri godine

"Ako kosovski Albanci, po Međunarodnome sudu pravde i najvažnijim diplomatskim silama svijeta, imaju pravo na odcjepljenje zbog etničke mržnje i izostanka jedinstva sa Srbima, zašto to ne bismo mogli i mi u Bosni i Hercegovini?", upitao je Dodik

Milorad Dodik (Reuters)Milorad Dodik (Reuters)Presuda Međunarodnoga suda pravde o Kosovu postavila je pravni presedan na temelju kojega se i Republika Srpska može odcijepiti od Bosne i Hercegovine, što se može ostvariti mirnim putem u roku od četiri godine, ali regija neće juriti u takav potez, rekao je u srijedu čelnik Republike Srpske.

Premijer RS-a Milorad Dodik je u intervjuu agenciji Reuters rekao kako je njegov prioritet ostvariti veću autonomiju u sklopu Daytonskoga mirovnog ugovora iz 1995. kojim je završen rat u BiH. Ali ne uspije li to, on će tražiti nezavisnost od BiH.

"Ako kosovski Albanci, po Međunarodnome sudu pravde i najvažnijim diplomatskim silama svijeta, imaju pravo na odcjepljenje zbog etničke mržnje i izostanka jedinstva sa Srbima, zašto to ne bismo mogli i mi u Bosni i Hercegovini?", upitao je Dodik.

U srpnju je sud u Den Haagu izdao savjetodavno mišljenje po kojem Kosovo prije dvije godine nije prekršilo međunarodno pravo proglašenjem nezavisnosti.

Dodik je rekao kako očekuje da republika bosanskih Srba dobije autonomiju u iduće četiri godine, ali dodao je "ako bude nužno za očuvanje mira, čekat ćemo i deset godina".

Dodik, koji se kandidirao za predsjednika na izborima 3. listopada, kaže kako Republika Srpska neće postupati jednostrano i da odvajanje od Bosne i Hercegovine neće donijeti rat ili nasilje.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 01.09.10. 21:44

Luda "Drzava" a jos ludje granice.Sto nisu uspjeli u ratu sada hoce dobiti u miru.Tipicno srbska posla.


registracija
11/1/10

fluid, 01.09.10. 22:58

Zahvalite Franji i hercegovcima što ste dogurali skoro do Zagreba,njihovom politikom i krivo vođenim ratom.Ali svesrdno se nadam da taj film nećete gledati.Jer Hrvatska će kad-tad ponovo morati u rat sa vama.Vi nepoznate granice.Vi ste prirodni predatori.


registracija
11/1/10

fluid, 01.09.10. 23:03

Umjesto da međunarodna zajednica nagradi generala Gotovinu koji je bio na korak do trajnog rješenja srpskih svih pitanja na prostorima van Srbije,oni mu sude.Neće presuditi njemu nego svojoj nesposobnosti da razluče ono što je tako dugo već jasno i logično.Srbi su destabilizirajući faktor na ovim prostorima i tako će ostato dok ih se SILOM ne ubije u pojam da njihova politika nemože tako dalje.To je točno ali..eh,da nije različitih interesa koji proizilaze ne iz pameti nego iz licemjerstva i bahatosti velikih.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 02.09.10. 20:55

Koce ti ga znati.Mozda on zna neso vise neg mi.Nadam se da je ovo samo predizborna kampanja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika