02.09.2010. / 09:53

Autor: Martina Čizmić

Greška u koracima: Frane Lučić ostaje bez odštete jer tuži krivu stranu?

Dok je sve izglednije da će Frane Lučić izgubiti parnicu i ostati bez odštete, na Općinskom sudu u Šibeniku njegova obitelj od države i Grada Šibenika potražuju odštetu zbog njegovog teškog invaliditeta

Frane Lučić (Foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)Frane Lučić (Foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)Jedini preživjeli iz kornatske tragedije, Frane Lučić, mogao bi ostati bez odštete jer je odlučio tužiti krivu stranu. Naime, on odštetu traži od države, a pravnici ističu kako je trebao tražiti od poslodavca, odnosno DVD Tisno.

Kako piše Večernji list, obitelji preminulih vatrogasaca tužili su Grad Vodice, Općinu Tisno, DVD Tisno i Vodice te Obrtničko-tehničku školu i dobili milijunske odštete. No, u isplati tih odšteta pomogla im je država jer bi u protivnom bankrotirali.

S druge strane Frane Lučić već je tri puta mijenjao svoj odštetni zahtjev, no svaki je put usmjeren protiv iste strane - države. Tako je u prvotnoj tužbi tražio 2,5 milijuna kuna odštete zbog smanjene životne i radne sposobnosti, naknadu za tjelesno oštećenje i mjesečnu mirovinu. No, zahtjev je povećao u proljeće 2009. kada je na osnovi povrede prava osobnosti od države zatražio odštetu u visini od 9 milijuna kuna. Nekoliko mjeseci kasnije podignuo je tužbu protiv Grada Šibenika i Republike Hrvatske u kojoj traži naknadu za povredu osobnosti u iznosu od 17 milijuna kuna, rentu, naknadu za izgubljenu dobit, za tuđu pomoć i druge financijske izdatke.

No, pravnici ističu kako za odštetu ne može odgovarati država, već isključivo direkan poslodavac.

I dok je sve izglednije da će Frane Lučić izgubiti parnicu i ostati bez odštete, na Općinskom sudu u Šibeniku njegova obitelj od države i Grada Šibenika potražuju odštetu zbog njegovog teškog invaliditeta. Odluka u njihovom slučaju trebala bi biti donesena za dva tjedna kada bi sud trebao odlučiti hoće li i u kojoj visini dodijeliti odštetu.

Vezane vijesti

SAD će isplatiti milijardu dolara američkim indijancima

SAD će isplatiti milijardu dolara američkim indijancima

SAD je pristao isplatiti više od milijardu dolara plemenima američkih indijanaca, njih 41, u okviru parnice o korištenju njihove zemlje i dobara,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika