07.09.2010. / 11:30

Autor: Boris Bilas

Privatizacija škverova u crnoj rupi: Tri ponude bez pravog plana restrukturiranja

"Smatram da privatizacija ne može biti zaključena dok se ne provjeri je su li poštovani svi uvjeti natječaja, a s ovakvim planovima restrukturiranja mislim da nije moguće dati zeleno svijetlo za sklapanje kupoprodajnih ugovora", zaključuje Matijašević

Iako je Vlada prošlog tjedna na redovitoj sjednici zaključila da se nastavlja proces privatizacije za brodogradilište Brodograđevnu industriju Split, Brodotrogir i riječki 3. maj, cijeli proces i dalje je pod znakom pitanja.

Kao što je poznato ponudu je za splitsko brodogradilište predala tvrtka DIV iz Samobora, za trogirsko je odabrana ponuda Jadranskih ulaganja iz Zagreba iza koje stoji Danko Končar dok je za brodogradilište 3. maj ponudu predao Crown Investment u ime austrijskog koncerna A-tec.

Ministar Popijač na toj je sjednici zaključio kako će za nastavak privatizacije ključni biti programi restrukturiranja brodogradilišta koji su dostavljeni Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Međutim, upravo u tome leži i najveća zapreka nastavku procesa privatizacije budući da su programi restrukturiranja koje su ponudile ove tri tvrtke u najmanju ruku problematični.

Austrijska tvrtka A-tec u svojoj je ponudi priložila 'prepisani' program restrukturiranja koji su prije toga 2008. godine napisali radnici brodogradilišta 3. maj. Zanimljivo kako Vlada tom prilikom taj program restrukturiranja nije ocijenila zadovoljavajućim uz obrazloženje da ne jamči održivost brodogradilišta.

Slična je situacija i s planom restrukturiranja koji je ponudio Danko Končar za trogirsko brodogradilište. Končar je, naime, priložio plan koji su sastavili menadžeri Brodotrogira, a taj je plan tom prilikom odbijen od strane Europske unije.

Problemi postoje i s ponudom samoborskog DIV-a za splitski škevr jer je hrvatska vlada već ranije odbila njihov plan za restrukturiranje Brodograđevne industrije Split.

"Dijelim mišeljenje sindikata koji smatraju da ponuđeni programi restrukturiranja nisu zadovoljavajući te da ne zadovoljavaju uvjete raspisanog natječaja", rekao je za Nacional.hr predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević koji je upravo zbog toga od državnog odvjetništva zatražio da se uključi u cijelu privatizaciju brodogradilišta.

"Smatram da privatizacija ne može biti zaključena dok se ne provjeri jesu li poštovani svi uvjeti natječaja, a s ovakvim planovima restrukturiranja mislim da nije moguće dati zeleno svijetlo za sklapanje kupoprodajnih ugovora", zaključuje Matijašević.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika