13.09.2010. / 12:16

Autor: Martina Čizmić

Isplativ posao: BMW poklonio Pahoru 100 limuzina, a on gradi solarne elektrane

Prema dogovoru, automobile će vlada koristiti tijekom pet godina, a BMW će svake godine automobile zamijeniti novima. Nakon isteka tog vremena, Vlada će imati mogućnost otkupa automobila

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor ovih je dana dogovorio posao koji bi se u najmanju ruku mogao nazvati pametnim gospodarenjem državnog novca. Naime, vozni park slovenske vlade već dulje vrijeme zahtjeva obnovu, pa je vlada krenula u pregovore sa različitim leasing tvrtkama. I tu se kao neočekivani partner pojavio poznati njemački proizvođač automobila BMW.

Kako pišu slovenske Finance, Vlada je dogovorila s BMW-om donaciju 100 novih limuzina serije 5. Prema dogovoru, automobile će vlada koristiti tijekom pet godina, a BMW će svake godine automobile zamijeniti novima. Nakon isteka tog vremena, Vlada će imati mogućnost otkupa automobila.

Ukoliko se uzme u obzir da jedan takav automobil može stajati između 50 i 100 tisuća eura ovisno o opermi i jačini motora, jasno je kako će slovenska vlada uštedjeti stotine tisuća eura godišnje.

Vlada će tako praktički besplatno na korištenje dobiti luksuzne limuzine, a za uzvrat se obvezala ušteđeni novac usmjeriti prema gradnji solarnih elektrana na krovu zgrade ministarstva vanjskih poslova i vlade, a potom i po slovenskim školama.

Prema službenim informacijama, ni ured za borbu protiv korupcije niti državno odvjetništvo, ne vide ništa sporno u donaciji, prije svega jer država neće platiti ni centa a koristiti će nove automobile.

Sindikati ipak negoduju i pitaju tko će se u tim automobilima voziti. No, najglasniji su iz drugih automobilskih kuća koje ovaj BMW-ov potez vide kao pokušaj preuzimanja čelne pozicije na tržištu jer će svojom donacijom spriječiti prodaju vozila drugih proizvođača.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika