Objavljeno u Nacionalu br. 774, 2010-09-14

Autor: Berislav Jelinić

Od Darka Ostoje traže 60 milijuna kuna za 10 posto dionica opatijskih hotela

Možda će dionica Liburnije u budućnosti i doseći cijenu od 6 tisuća kuna, ali to se sigurno neće dogoditi preko noći, pa se zato takvi prošlotjedni javni istupi jednog dijela malih dioničara mogu smatrati neprimjerenima

Darko OstojaDarko OstojaUdruga malih dioničara Liburnia Riviera Hotela počela je raditi pritisak na Darka Ostoju, jer je nedavno javno izrazila kako očekuje da im Ostoja plati čak oko 6000 kuna za svaku dionicu Liburnia Riviera Hotela. Kako je Ostojin SH Holding nedavnom nagodbom s Vladom došao u posjed većinskog dijela dionica te tvrtke, on sada po zakonu mora dati obvezujuću ponudu i za preuzimanje ostatka dionica od malih dioničara, koji mogu, ali i ne moraju prodati Ostoji svoje dionice.

Kada bi im Ostoja ponudio cijenu koju mali dioničari očekuju, morao bi za tu svrhu izdvojiti možda i više od 60 milijuna kuna. Cijena dionice te tvrtke je porasla nakon objavljivanja dogovora o korisnoj nagodbi između Vlade i SN Holdinga, ali ni približno onoliko koliko bi htjeli neki mali dioničari. Jedan dio njih kupio je te dionice prije nekoliko godina iz špekulantskih razloga, očekujući da će im cijena vrtoglavo porasti. Bilo je to u vrijeme kad je Grad Opatija dobio od Vlade 25 posto plus jednu dionicu pa su gradske vlasti po zakonu morale također dati ponudu za preuzimanje ostalih dionica. Tada je Hanfa tražila od Grada Opatije da za te dionice ponudi oko 6 tisuća kuna. No to se nije dogodilo, a sad su se okolnosti promijenile.

Sad tu ponudu mora dati Darko Ostoja, a ne Grad Opatija, a tržišne okolnosti su takve da ta očekivanja čine nerealnima. Ona stvaraju nepotrebne tenzije u pozitivnom ozračju koje je stvoreno sklapanjem nagodbe, kojom se riješio spor koji je Vladi prijetio gubitkom kredibiliteta i znatnog novca.

Vlada je posljednjih godina spretno pregovarala o tom predmetu i spor je riješen na zadovoljstvo svih, osim rijetkih burzovnih špekulanata. Jedan dio malih dioničara Liburnije počeo se buniti jer je shvatio da najvjerojatnije neće preko noći ostvariti unosnu špekulativnu zaradu. Možda će dionica Liburnije u budućnosti i doseći cijenu od 6 tisuća kuna, ali to se sigurno neće dogoditi preko noći, pa se zato takvi prošlotjedni javni istupi jednog dijela malih dioničara mogu smatrati neprimjerenima.

Vezane vijesti

Šef Plive među nezadovoljnim dioničarima opatijske Liburnije

Šef Plive među nezadovoljnim dioničarima opatijske Liburnije

Nakon što je uspješno riješen dugogodišnji spor između države i SN Holdinga, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je SN Holdingu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika