19.09.2010. / 18:56

Autor: Hina

Vodostaji u Sloveniji u padu, osim Save prema Hrvatskoj

Izuzetno obilne kiše koje su izazvale velike poplave u Sloveniji tijekom nedjelje su uglavnom prestale, vodostaji rijeka u središnjim i zapadnim dijelovima zemlje u padu su, ali je i dalje u porastu vodostaj Save prema hrvatskoj granici, na području Krškog i Brežica, gdje najteže prilike očekuju večeras.

Borut Pahor (Foto: Daniel Novakovič/STA)Borut Pahor (Foto: Daniel Novakovič/STA)Izuzetno obilne kiše koje su izazvale velike poplave u Sloveniji tijekom nedjelje su uglavnom prestale, vodostaji rijeka u središnjim i zapadnim dijelovima zemlje u padu su, ali je i dalje u porastu vodostaj Save prema hrvatskoj granici, na području Krškog i Brežica, gdje najteže prilike očekuju večeras.

Zbog aktiviranih klizišta i vode koja se još nije sasvim povukla krizno stanje još uvijek je na snazi u slovenskom primorju, u dolini rijeka Vipave i Soče, te prema Istri, gdje je otvoren samo jedan granični prijelaz s Hrvatskom. Dio prometnica u tom dijelu Slovenije zatvoren je za promet. Zbog poplavljenog terena došlo je Ii do obustave željezničkog prometa s lukom Koper.

Slovenski premijer Borut Pahor popodne je posjetio Laško. Ne računajući Zagorje ob Savi gdje je poplavljeno nekoliko industrijskih objekata, u Laškom su po prvim ocjenama zabilježene najveće materijalne štete, preko deset milijuna eura.

Pahor je najavio je da će komisije za procjenu šteta početi raditi već u ponedjeljak, te da će se na kriznom sastanku više ministarstava odrediti liste prioriteta za sanaciju i regulaciju vodotoka u krajevima gdje prilikom obilnih kiša svakih nekoliko godina dolazi do problema s poplavama.

Slovenski meteorolozi najavljuju da će voda s poplavljenih područja idućih dana postupno povlačiti.

Prekidi u telefonskom prometu i internetskim vezama u oko 500 naselja koje su proteklih dana pogodile poplave mogu se pripisati oštećenjima izolacije na kabelima, ali i otkazivanju opreme uslijed udara groma, a otklanjanje kvarova će potrajati duže vrijeme, priopćio je Telekom Slovenije.

Električnu struju dobilo je popodne više tisuća domaćinstava u ljubljanskoj općini Vič gdje se izlio nabujali potok Gradaščica, ali se voda još nije u potpunosti povukla.

Državna agencija za okoliš i prostor još nije dala podatake o ukupnoj količini padalina proteklih dana i ukupnim površinama koje su se našle pod vodom.

Mediji, međutim, navode da su štete velike i da će njihova procjena trajati najmanje mjesec dana.

Vodostaji nekih rijeka ovih su dana bili najviši u zadnjih sto godina, a intenzitet poplava uspoređuje se s onima koje su u većem dijelu zemlje zabilježene ujesen 1990. godine. Slovenski mediji također navode da je unatoč velikim štetama ove godine izbjegnuta situacija koju su slične vremenske prilike, ali na mnogo manjem području, izazvale prije točno tri godine. Tada je poplavljenom gradiću Železniki, te u jednoj kući na istoku zemlje koju je zasuo odron zemlje, poginulo šestero ljudi.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika