22.09.2010. / 18:20

Autor: Hina

Egipat uzvratio Izraelu na sastanku IAEA-e

Egipat je u srijedu oštro uzvratio Izraelu zbog njegova dovođenja u pitanje egipatske predanosti neširenju nuklearnog naoružanja, što je naglasio napetosti između židovske države i arapskih zemalja na godišnjem sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Yukiya Amano (Reuters)Yukiya Amano (Reuters)Egipat je u srijedu oštro uzvratio Izraelu zbog njegova dovođenja u pitanje egipatske predanosti neširenju nuklearnog naoružanja, što je naglasio napetosti između židovske države i arapskih zemalja na godišnjem sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

U neuobičajeno netaktičnoj izjavi pred IAEA-om, egipatski predstavnik je rekao da je izraelski predstavnik pokazao "puno značenje riječi chutzpah". Ta riječ na jidišu, koja se također rabi u engleskom jeziku, znači "bezobraznost" ili "drskost".

"Za razliku od Izraela, koji je poznat po praznim riječima kada se radi o cilju da se Bliski istok oslobodi nuklearnog oružja, trajni napori Egipta... opsežno su i dobro dokumentirani", rekao je Aly Omar Sirry.

Arapske zemlje predložile su rezoluciju kojom se poziva Izrael da se pridruži Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i stavi svoje atomske pogone pod nadzor IAEA-e. Izrael je jedina zemlja na Bliskom istoku koja nije potpisnica tog sporazuma.

Visoki izraelski dužnosnik osudio je u utorak u svom govoru na sastanku IAEA-e u Beču stalne napore da se izdvoji i osudi država Izrael.

Direktor Izraelske agencije za atomsku energiju Shaul Chorev rekao je da Egipat "mora da je izgubio svoj interes da Bliski istok postane zona bez nuklearnog oružja".

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika