14.10.2010. / 13:46

Autor: Hina

Parlamentarno povjerenstvo zatražilo oduzimanje mandata Janši zbog afere Patria

Janša je već ranije izjavio da se u slučaju pokretanja kaznenog postupka neće pozivati na zastupnički imunitet, te da optužni prijedlog tužiteljice Branke Zebec Hrastar smatra “politički motiviranim” konstruktom u kojemu nisu iznijeti nikakvi dokazi

Janez JanšaJanez JanšaPosebno povjerenstvo slovenskog parlamenta u četvrtak je na zatvorenoj sjednici predložilo da se oduzme zastupnički mandat zastupniku Janezu Janši, bivšem predsjedniku slovenske vlade i jednom od pet osoba protiv kojih je podignuta optužnica u slučaju “Patria”.

Konačnu odluku o oduzimanju mandata donijet će parlament u plenarnom sastavu.

Oduzimanje zastupničkog imuniteta uvjet je za nastavak kaznenog postupka u kojemu je Janša zajedno s još četiri osobe osumnjičen za “primanje darova i nezakonito posredovanje” između kompanije “Patria” i slovenske vojske, u vrijeme kad je bio predsjednik slovenske vlade.

Slovenska vojska s finskim proizvođačem oružja tada je zaključila ugovor o kupnji 135 oklopnih vozila u vrijednosti 278 milijuna eura. Janša tvrdi da nikakva njegova utjecaja na tu odluku nije bilo i da se s predstavnicima “Patrije” nikad nije sreo.

Prema njegovim riječima, odluku o izboru donijelo je neovisno povjerenstvo na temelju transparentnog javnog natječaja.

Uz Janšu, optužnice u tom slučaju podignute su i protiv austrijskog poduzetnika Waltera Wolfa, nekadašnjeg zastupnika Janšine stranke Jože Zagožena, brigadira slovenske vojske Antona Krkoviča, te Ivana Črnkoviča, direktora tvrtke “Rotis” koja je bila “Patrijin” kooperant u Sloveniji.

Janša je već ranije izjavio da se u slučaju pokretanja kaznenog postupka neće pozivati na zastupnički imunitet, te da optužni prijedlog tužiteljice Branke Zebec Hrastar smatra “politički motiviranim” konstruktom u kojemu nisu iznijeti nikakvi dokazi.

Janša isto tako odbacuje tvrdnje da je od posla imao koristi on osobno ili njegova stranka.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika