25.10.2010. / 16:45

Autor: Hina

OMV stekao u vlasništvo 96 posto turskog ogranka Petrol Ofisi

„Želimo da Petrol Ofisi ne bude aktivan samo u segmentu nafte, nego i plina i električne energije", kazao je čelnik OMV-a

Wolfgang Ruttenstorfer (Reuters)Wolfgang Ruttenstorfer (Reuters)Austrijska naftna i plinska kompanija OMV u ponedjeljak je objavila da turski ogranak Petrol Ofisi u budućnosti želi preusmjeriti s prodaje benzina na proizvodnju električne energije.

Kako je dalje priopćeno, OMV je u prošli petak potpisao milijardu eura vrijedan sporazum o povećanju udjela u tom najvećem turskom operateru benzinskih postaja na gotovo 96 posto.

Udio od približno 54 posto dionica kupio je od turske medijske i energetske grupe Dogan, navodi se dalje u priopćenju.

U listopadu je austrijska grupa izgradila temelje za elektranu na pogon prirodnim plinom u turskoj pokrajini Samsun, buduću prvu elektranu OMV-a.

Izvršni direktor Wolfgang Rutenstorfer ne isključuje mogućnost novih takvih 'greenfield' ulaganja u projekte gradnje elektrana i proizvodnje energije iz snage vjetra u Turskoj. Napomenuo je da će Petrol Ofisi biti uključen u te aktivnosti.

„Želimo da Petrol Ofisi ne bude aktivan samo u segmentu nafte, nego i plina i električne energije", kazao je čelnik OMV-a na tiskovnoj konferenciji održanoj putem telefonske veze.

Napomenuo je i da Petrol Ofisi neće sudjelovati u OMV-ovu partnerstvu u projektu gradnje plinovoda Nabucco kojim će se Europi preko Turske dopremati plin s Bliskog Istoka i srednje Azije.

Petrol Ofisi drži približno 27-postotni tržišni udio u turskoj maloprodaji goriva a vlasnik je i četvrtine ukupnih skladišnih kapaciteta te zemlje.

Vezane vijesti

Uhvaćeni u švercu nafte: Veliki krimi biznis kojeg država tolerira

Uhvaćeni u švercu nafte: Veliki krimi biznis kojeg država tolerira

U domaćoj javnosti već godinama kolaju spekulacije o postojanju velikog crnog tržišta nafte u Hrvatskoj te milijunskim zaradama koje moćni pojedinci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika