26.10.2010. / 07:49

Autor: Hina

Morin: Europa zbog manjka suradnje klizi prema kinesko-američkom kondominiju

Francuski ministar obrane Herve Morin zabrinut je zbog "nepostojanja volje" Europljana da ojačaju suradnju na polju obrane, ocijenivši da tako "propuštaju biti važan čimbenik na međunarodnoj pozornici".

Herve MorinHerve MorinFrancuski ministar obrane Herve Morin zabrinut je zbog "nepostojanja volje" Europljana da ojačaju suradnju na polju obrane, ocijenivši da tako "propuštaju biti važan čimbenik na međunarodnoj pozornici".

U razgovoru koji je u utorak objavio gospodarski list La Tribune, ministar smatra da "zbog smanjenja njihova proračuna za obranu, Europljani polagano i sigurno klize prema kinesko-američkom kondominiju".

"Na putu smo da odustanemo od uloge važnog čimbenika na međunarodnoj pozornici gdje ćemo imati sve manji utjecaj ne budemo li imali europsku politiku", dodao je.

Morin drži da "nepostojanje volje, dakle i napora na polju obrane, slaba suradnja i nedostatak ambicija stvaraju uvjete za slabljenje Europe". "Međutim, dodao je Morin, jačanje naših bilateralnih veza s Britancima, rezultat istinske političke volje, pokazuje što moramo biti kadri učiniti na europskoj razini."

Francuski ministar dodaje da će se na francusko-britanskom summitu 2. studenoga razgovarati o "stalnoj zajedničkoj ophodnji na moru" i o "pokretanju zajedničkog srednjoročnog programa 'bespilotnih letjelica budućnosti.'"

"Proračunska ograničenja, rekao je, tjeraju nas danas da donosimo zajedničke odluke, napose kada je riječ o krstarećim i protubrodskim raketama".

Odgovarajući na upit o prodaji nosača helikoptera Mistrala Rusiji, Morin je kazao da će "odgovor stići do konca godine".

Vezane vijesti

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

Europski čelnici djeluju uvijek prekasno i premalo u rješavanju dužničke krize u euro zoni i sad moraju brzo preći na djelo, izjavio je predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika