15.11.2010. / 19:29

Autor: Nacional.hr

Aung San Suu Kyi dala intervju za CNN: 'Nastavit ću raditi na uspostavi građanske demokracije'

Na Facebookovoj stranici Suu Kyi ima više od 250 000 obožavatelja i nada se kako to nije samo popularnost već i potpora. Rekla je kako je već razgovarala s mladim ljudima i kako će se možda prijaviti na Facebook ili Twitter društvene mreže

Aung San Suu KyiAung San Suu KyiAung San Suu Kyi izjavila je u svom prvom intervjuu CNN-u da se ne boji biti ponovo pritvorena nakon puštanja na slobodu u subotu. Da podsjetimo, Aung San Suu Kyi je kćerka oca burmanske neovisnosti Aung Sana i u kućnom pritvoru je bila 15-ak godina. Ova dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991. godine i vođa stranke Nacionalne lige za demokraciju (NLD) rekla je kako ne razmišlja o proteklim godinama u pritvoru i kako će sada činiti sve što može u ovom trenutku. Dane u pritvoru provodila je čitajući i slušajući radio, kako bi bila informirana o zbivanjima u zemlji i inozemstvu. Mogli su je posjećivati samo njezini odvjetnici i doktori.

Na nedavnim izborima Unija solidarnosti i razvoja, koju podupire vojni režim, osvojila je većinu u oba doma parlamenta. Vlast je preuzeo vođa unije, bivši general burmanske vojske, Thein Sein. Stvarnu vlast u Mijanmaru tj. kako ga Suu Kyi naziva Burmi ima general diktator Than Shwe. Opozicija, nevladine udruge za ljudska prava i svjetske vlade bunili su se da izbori nisu bili slobodni ni regularni. Nacionalna liga za demokraciju (NLD), koja je dobila prošle izbore, ali ne i vlast 1990. godine, nije sudjelovala na zadnjim izborima.

Suu Kyi nadalje govori o potrebi surađivanja, izgradnje 'mreže' ljudi koji bi radili za demokraciju u Burmi, otvaranje dijaloga s onima koji su u poziciji promijeniti situaciju nabolje, kao i suradnju s pojedincima i organizacijama izvan Burme, a sve u svrhu uspostave građanske demokracije u Burmi.

Izjavila je da nije imala nikakvih kontakata s vojnim diktatorom Than Schweom, a na pitanje što bi mu rekla ako bi se njih dvoje susreli, Suu Kyi odgovara kako je potrebno tražiti dijalog i kako u tom slučaju treba razmisliti što imaju reći jedan drugom. Vođa demokratskih promjena Suu Kyi rekla je kako ne zna kojih bi se tema diktator Schwe dotaknuo u diskusiji, ali ona bi se držala tema bitnih za burmanski narod.

O neregularnosti zadnjih izbora i zadržavanja na vlasti vojne hunte i dalje odgovara u duhu pasivnog otpora, čiji je najslavniji zagovornik bio Mahatma Gandhi. Suu Kyi se veseli susretu s djecom i unucima, ali naglašava kako u Burmi ima još mnogo političkih zatvorenika koji sad prolaze kroz gore trenutke, nego ona u kućnom pritvoru.

Na Facebookovoj stranici Suu Kyi ima više od 250 000 obožavatelja i nada se kako to nije samo popularnost već i potpora. Rekla je kako je već razgovarala s mladim ljudima i kako će se možda prijaviti na Facebook ili Twitter društvene mreže.

Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika