25.11.2010. / 09:04

Autor: Nacional.hr

Otvaranja autocesta prikriveni predizborni skupovi HDZ-a na račun HAC-a?

Otkriveno je kako su čelnici HAC-a zahtjevali da izvođači radova prihvate ponudu Fimi medija za organizacijom svečanih otvaranja autocesta, a potom bi HAC-u ispostavili račun za nepredviđene dodatne radove

Otvaranja autocesta uvijek su bila mjesto dobre zabaveOtvaranja autocesta uvijek su bila mjesto dobre zabaveIstražitelji koji rade na aferi Fimi medija imali su pune ruke posla dok su identifiicirali način na koji je tvrtka Nevenke Jurak od državnih tvrtki izvukla stotine milijuna kuna. No, uspjeli su.

Kako javlja Večernji list, novac se izvlačio na nekoliko načina - kroz lažirane pozivne natječaje, fiktivne račune, ali i izbjegavanje javne nabave. Istražitelji su navodno našli čvrste dokaze da su čelnici Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb organizirali pozivne natječaje na koje su pozivali tvrtke koje je preporučila sama Nevenka Jurak. Ona je s tim tvrtkama dogovorila da one predaju nešto skuplje ponude od njene i tako si osigurala dobivanje posla.

U cijelom je poslu jednu od glavnih uloga odigrala i Anita Lončar Pepeš koja je na taj način preko svoje tvrtke Ani Lon surađivala s Nevenkom Jurak. Uz tu tvrtku, preko Fimi medije novac je izvlačio i Bojan DImić putem svoje tvrtke Onida. Istražitelji su otkrili da su tvrtke Ani Lon i Onida izdavali fiktivne račune za poslove koji nisu odrađeni, a koje je kao svoje troškove za HAC prikazivala Nevenka Jurak putem Fimi medija.

Lažne fakture pojavile su se u nekoliko velikih poslova, poput onog za promidžbeni materijal za ENC uređaje iz 2008, kada je Nevenka Jurak za taj posao izdala račun od 770 tisuća kuna, zajedno sa dvije lažne fakture u vrijednosti od 360 tisuća kuna.

Otkriveno je kako su čelnici HAC-a zahtjevali da izvođači radova prihvate ponudu Fimi medija za organizacijom svečanih otvaranja autocesta, a potom bi HAC-u ispostavili račun za nepredviđene dodatne radove.

Zanimljivo je i kako istražitelji navodno imaju i čvrste dokaze da su poslovi Fimi medije s HAC-om i ARZ-om dogovarani preko Mladena Barišića. Sumnja se i da su otvaranja autocesta tijekom 2007. i 2009. godine bila zapravo predizborni skupovi HDZ-a koje je plaćao HAC.

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 25.11.10. 11:25

Zanimljivo je to kad se piše u bilo kojem članku kako se kralo u KRADEZEU, onda nema onih njihovih boraca čmarka64 i zvončice da ih brane. Onda šute kao pizde. Pojave se samo na članku gdje su nešto rekli ovi iz oporbe ili sindikata. Pa pičkice lopovske zašto ovdje ne komentirate? Gamad bezobrazna glupa. guzicu bi dali za bjeloglavu srpkinju i ostale iz te kriminalne organizacije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika