29.11.2010. / 16:24

Autor: Nacional.hr

WikiLeaks otkrio i sizifovsku priču o Amerikancu koji je konjem pobjegao iz Irana

Diplomatska poruka poslana 11. veljače 2009. godine opisuje događaje koji su se dogodili zubaru Hosseinu Ghanbarzadehu Vahediu nakon svibnja 2008. godine, kada je iz Los Angelesa krenuo u četverotjedni posjet svojoj obitelji i prijateljima u Iranu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIzmeđu nekoliko desetaka tisuća američkih, diplomatskih dokumenata, što će uskoro biti objavljeni na WikiLeaksu, nalazi se i zanimljiva priča o 75-godišnjem američkom građaninu Hosseinu Ghanbarzadehu Vahediu, kojemu je tijekom posjeta rodnom Iranu oduzeta putovnica zbog čega se morao ilegalnim putem vratiti u SAD, javlja CNN.

Diplomatska poruka poslana 11. veljače 2009. godine opisuje događaje koji su se dogodili zubaru Hosseinu Ghanbarzadehu Vahediu nakon svibnja 2008. godine, kada je iz Los Angelesa krenuo u četverotjedni posjet svojoj obitelji i prijateljima u Iranu. Na povratku kući, na teheranskom aerodromu zaplijenjena mu je putovnica i u tom trenutku počinje njegova sedmomjesečna borba s vlastima i sudom oko povratka putovnice.

Prije nego se odlučio na prebjeg u Tursku, razmišljao je da kao slijepi putnik na brodu prijeđe u Irak. Ipak, na koncu se odlučuje na bijeg u Tursku preko planina Zagrosa, jer tada muslimani slave blagdan Ašure i nema policije, ali i tada je tamo prosječna temperatura oko minus 18 stupnjeva celzijusa. Svoje putovanje započeo je 7. siječnja 2009. autobusom prema gradu Urmiji i zatim s vozačem do podnožja Zagrosa. Tamo je platio 7.500 dolara dvojici krijumčara s konjima koji su ga bez odgovarajuće odjeće, uz velike hladnoće i padove s konja, nakon 14 sati uspjeli dovesti do turske granice.

Tamo ga je čekao čovjek koji ga je odveo do autobusa i zatim deset sati vozio do Ankare. U ambasadi je izjavio kako je iza nevraćanja putovnice stajala iznuda iranskih vlasti u visini od 150.000 dolara makon čije isplate bi se sudski proces odvijao mnogo brže. Drugi razlog mogle bi biti glazbene karijere njegovih sinova u SAD-u, u čijim pjesmama se spominju neke anti-režimske parole. Hossein Ghanbarzadeh Vahedi napustio je Iran nakon Iranske revolucije 1979. godine.

Vezane vijesti

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Utemeljitelj Wikileaksa Julian Assange od utorka će voditi vlastitu televizijsku emisiju na mreži Russia today, ali popis gostiju još je tajan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika