08.12.2010. / 15:03

Autor: Martina Čizmić

Kad se male ruke slože: WikiLeaks sa više od 1000 "zrcala" gotovo nemoguće ugasiti

Dokumenti s WikiLeaksa su se toliko proširili da će internetom vjerojatno kolati zauvijek

WikiLeaks ništa više ne može zaustavitiWikiLeaks ništa više ne može zaustavitiDeset dana nakon što je WikiLeaks počeo objavljivati diplomatske depeše koji su razotkrili pozadinu svjetske političke scene i pet dana nakon što im je američki provider otkazao suradnju i ukinuo domenu, najpoznatiji svjetski "zviždač" jači je nego ikad.

Otkako se stranica preselila na domenu wikileaks.ch, diljem svijeta pojavile su se stotine "zrcalnih" stranica koje prenose podatke s WikiLeaksa. Prema posljednjim informacijama ima ih više od 1000, a broj im se iz sata u sat povećava.

Direktor tvrtke za praćenje internetskog prometa Renesys, James Cowie u razgovoru za Computerworld istaknuo je kako ne samo da WikiLeaks nastavlja objavljivati kontroverzni sadržaj, već se i osigurao da to može nastaviti i u budućnosti.

Trenutno se većina sadržaja nalazi na serverima u Europi, no vidljiv je trend širenja diljem svijeta.

"Tijekom nekoliko dana, sadržaj WikiLeaksa se toliko proširio internetom da su trenutno u potpunosti imuni od bilo kakvog rušenja. Ukoliko se nastavi pritisak na gašenje inačica WikiLeaksa, za vjerovati je da će se njihov broj samo povećavati", kaže Cowie i dodaje kako će ti dokumenti vjerojatno kolati internetom zauvijek.

Vezane vijesti

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Utemeljitelj Wikileaksa Julian Assange od utorka će voditi vlastitu televizijsku emisiju na mreži Russia today, ali popis gostiju još je tajan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika