20.12.2010. / 16:53

Autor: Martina Čizmić

WikiLeaks o prodaji Plive Barru: Kako je SAD u Zagrebu lobirao za američku kompaniju

"Hrvatska je mala zemlja. Njen doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti će uvijek biti skroman, njeni kapaciteti ograničeni, a njeno tržište minorno. Unatoč tome, pružanje ruke novoj generaciji demokratskih politički vođa i biračkom tijelu koje je naklonjeno zapadu, služiti će našim regionalnim interesima", stoji u dokumentu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaWikileaksove objave diplomatskih dokumenata američke vlade otkrile su u koje su sve sfere javnog života različitih država bili umiješani američki diplomati. Stoga ne iznenađuje činjenica da je svoj utjecaj SAD iskoristio i prilikom prodaje Plive američkom Barru 2006. godine.

Kako piše britanski Guardian, američki je veleposlanik iskoristio sastanke s hrvatskom Vladom, na čijem je čelu tada bio Ivo Sanader kako bi nahvalio Barr kao najbolji mogući izbor za Plivu.

Tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj, Robert Bradke u svom je dopisu Washingotnu izrazio zabrinutost zbog medijskih natpisa oko prodaje Plive. Prije svega, jer su mediji u Hrvatskoj spominjali tajne sastanke u Veroni između šefa Plive Željka Čovića, Ive Sanadera i Miomira Žužula.

Bradtke piše kako je Sanader bio veoma uznemiren zbog tih natpisa te ih je povezao s prljavom kampanjom oporbe koja želi diskreditirati njegovu Vladu. Također, zamolio je američko veleposlanstvo da se o tim informacijama očituje, jer je u cijeli slučaj umiješana i američka tvrtka.

Zanimljivo je da je Bradtke istaknuo kako "nema nikakvih indicija da se radi o netočnostima u vezi s prodajom Plive, transakcija ove veličine je prva u Hrvatskoj i očito je izazov za regulatorne mehanizme". Dodao je i kako se čini "veoma izglednim kako će prodaja Plive medijima dati dovoljno materijala za stvarne ali i umišljene skandale pogotovo zbog nadolazećih izbora 2007".

U drugom dokumentu se ističe koliko je SAD zapravo imala koristi od prodaje Plive Barru.

"Hrvatska je mala zemlja. Njen doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti će uvijek biti skroman, njeni kapaciteti ograničeni, a njeno tržište minorno. Unatoč tome, pružanje ruke novoj generaciji demokratskih politički vođa i biračkom tijelu koje je naklonjeno zapadu, služiti će našim regionalnim interesima", stoji u dokumentu koji završava s činjenicom da će "promoviranje investicija poput Barrovog preuzimanja Plive dati jači zamah i američkim bilateralnom i regionalnom partnerstvu s Hrvatskom".

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 20.12.10. 19:05

americka diplomacija je spremna na sve da ostvari strateske ciljeve. Kao promicu demokraciju, a podrzavaju rezime kao sto je u Saudijskoj Arabiji, ili propovjedaju slobodno trziste a onda novcem poreznih obveznika spasavaju svoje banke. Nije ni cudo da su se umijesali da bi dosli do Plive, jer Pliva je bila vrhunska kompanija, u svjetskim razmjerima. Postoje 3 ili 4 zemlje u svijetu koje su razvile antibiotike (USA, Japan i cini mi se Njemacka), i Hrvatska je bila jedna od njih zahvaljujuci Plivi. Prodaja Plive je ne samo sramota, nego je tu najblaze receno bilo i sumnjivih radnji, i neki su se debelo omrsili. Izgubili smo firmu koja je mogla biti jedan od nosioca hrvatskog razvoja. Steta, velika steta.


registracija
25/12/09

trta333, 20.12.10. 23:14

Eto još jednog javnog priznanja i dokaza o uvozu demokratije na prostore bivše Juge.Potvrda je očita da su ameri bili inicijatori razbijanja zemlje,koja je ekonomski samostalno egzistirala i bila jača od svih novoprimljenih zemalja u EU od 1990 godine.Stvorili su 6 latifundija i 1 nedodjiju,koje nisu sposobne za samostalan život i sada ih preko rukovodtava,koja oni postavljaju teraju ponovo da naprave neku ekonomsku uniju da bi narod mogao opstati,Uništeni su svi proizvodni kapaciteti,koji su nekada se merili da evropskim firmama.Uništena je PLIVA,koja je bila svetska firma.Naravno da im je u strategiji bilo uništiti sve ono što je značilo i donosilo lovu,a sebi su omogućili da plasiraju svoju robu u balkanski tamni vilajet.Nije njima u interesu da u latifundije ulažu,nego će omogućiti da se bavimo poljoprivredom i stvaramo sebi hranu i da se školujemo,a da nam oni pametnu i školovanu djecu odvode u svoju zemlju i razvijene kolonije na rad.Uzimaju harač u svemu,pa i u djeci.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika