Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Dean Sinovčić

NOVI HIT-FILM O BRITANSKOJ KRALJEVSKOJ OBITELJI

Nepoznata priča o mucavom kralju Georgeu favorit za Oscara

Prošlog tjedna britanski film 'The King's Speech', o dosad nikad ispričanoj životnoj drami kralja Georgea VI., dobio je rekordnih sedam nominacija za Zlatni globus, pa se nagađa da bi mogao trijumfirati i na Oscarima

NESUĐENI KRALJ
Glumac Colin Firth
glumi Georgea VI.,
koji je na britansko
prijestolje stupio
nakon abdikacije
svoga brata Edwarda
VIII., a Helena Bonham
Carter njegovu
suprugu ElizabethNESUĐENI KRALJ Glumac Colin Firth glumi Georgea VI., koji je na britansko prijestolje stupio nakon abdikacije svoga brata Edwarda VIII., a Helena Bonham Carter njegovu suprugu ElizabethOtkako je u rujnu ove godine premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu, britanski film “The King’s Speech”, koji će u hrvatskim kinima biti prikazan pod naslovom “Kraljev govor”, najugledniji svjetski filmski magazini navode kao glavnog kandidata za osvajanje Oscara. Da je tome tako potvrdile su prošlotjedne nominacije za Zlatni globus, nagradu koja ujedno najavljuje osvajače Oscara, pri čemu je “The King’s Speech” osvojio najviše nominacija, sedam. Nominiran je za najbolji film, Tom Hooper za najboljeg redatelja, Colin Firth za najboljeg glumca, Geoffrey Rush i Helena Bonham Carter za najboljeg sporednog glumca i glumicu, David Seidler za najboljeg scenarista a Alexandre Desplat za najbolju glazbu.


O TOME ŠTO JE TO tako posebno u filmu “The King’s Speech” ekskluzivno za Nacional razgovarali smo s redateljem i glavnim glumcima na nedavno održanom filmskom festivalu u Londonu, kada je ujedno održana europska premijera filma. Riječ je o povijesnoj drami koja opisuje događaje s kraljevskog dvora u tridesetim godinama prošlog stoljeća. U siječnju 1936. kralj George V. umire i na njegovo mjesto dolazi njegov stariji sin koji postaje kralj Edward VIII. (Guy Pearce). Međutim, njegova sina više privlače zabave i provod te se ubrzo zaljubljuje u Amerikanku Wallis Simpson koja iza sebe ima dva braka, i kojom se želi oženiti. Budući da je za kraljevsku obitelj, ali i cijelu Veliku Britaniju, bila sramota da razvedena žena postane njihova kraljica, suprotstavili su se tom braku te je Edward VIII. zbog nje abdicirao, a njegov godinu dana mlađi brat postao je 1936. kralj George VI. (Colin Firth), kojeg tron također nije odviše zanimao. Još kao dječak bio je vrlo boležljiv i plašljiv, mucao je odmalena, a imao je i problema s koljenima i bolovima u želucu. Bez obzira na to, bio je od prvog dana član vojske tijekom Prvog svjetskog rata, a nakon rata studirao je povijest i ekonomiju. Godine 1920. postao je vojvoda od Yorka i kao član kraljevske obitelji pratio je svog oca kada je ovaj obilazio industrijska područja. Međutim, zbog mucanja i sramežljivosti nije se volio isticati, mnogo više volio je ljeti organizirati kampove i okupljati djecu različitog socijalnog statusa. Iste te godine upoznao je Elizabeth Bowes-Lyon koja se dvije godine opirala njegovu udvaranju i nije se željela vjenčati s njim jer je nisu zanimale obaveze unutar kraljevske obitelji. Na kraju je ipak pristala te su se vjenčali 1923. godine. S jedne strane, film opisuje povijesne događaje, a s druge se bavi kraljem George om VI. i njegovim problemom, mucanjem, zbog čega nije valjano mogao držati javne govore. Film počinje njegovim govorom na Wembleyju 1925., kada nije mogao progovoriti ni riječ. Bio je strašno iskompleksiran zbog toga te ga je njegova supruga, kraljica Elizabeth, kasnije poznata kao Kraljica Majka (glumi je Helena Bonham Carter), odvela k liječniku Lionelu Logueu (Geoffrey Rush). On je bio poznat po svojim nekonvencionalnim metodama, prema kojima je i sam kralj bio sumnjičav, ali između njih se stvorio poseban odnos koji vodi prema vrhuncu, poznatom govoru kralja Georga VI. iz rujna 1939., kada je objavio rat Njemačkoj.

Nakon toga, kralj George VI. bio je vrlo omiljen u narodu, osobito stoga što nije želio napuštati London tijekom rata iako je zbog bombardiranja jednom prilikom gotovo poginuo. Kako je rekao redatelj Tom Hooper, povijesni događaji iz tridesetih godina prošlog stoljeća vrlo su dobro dokumentirani, a liječenje kralja Georga VI. bilo je malo poznato i o tome nije bilo previše informacija. “Devet tjedana prije početka snimanja filma došli smo do velikog otkrića, da unuk Lionela Loguea posjeduje nikada objavljene dokumente koji su, zapravo, djelomična biografija njegova djeda. Među tim papirima je i medicinska dokumentacija kralja Georgea VI. Bio je to nevjerojatan dar”, rekao je Hooper te dodao kako je Lionel Logue počeo pisati dnevnik u trenutku kada je George postao kralj.

KOMPLEKSAN ODNOS Geoffrey Rush i Colin Firth glume logopeda
Lionela Loguea i
njegova pacijenta,
kralja Georgea VI.;
iako su na početku
bili međusobno skeptični, razvili su kompleksan odnos koji otkriva i intimnu priču kralja koji je Britanijom
vladao tijekom
Drugoga svjetskog
rataKOMPLEKSAN ODNOS Geoffrey Rush i Colin Firth glume logopeda Lionela Loguea i njegova pacijenta, kralja Georgea VI.; iako su na početku bili međusobno skeptični, razvili su kompleksan odnos koji otkriva i intimnu priču kralja koji je Britanijom vladao tijekom Drugoga svjetskog rata“Dok je kralj George bio samo vojvoda od Yorka, Lionel Logue nije smatrao da je njegovo liječenje vrijedno zapisivanja dnevnika. Kada je vojvoda postao kralj, čini mi se da je Lionel rekao ‘O moj Bože, pa ja liječim kralja’. U tom dnevniku vidi se da Lionel nije želio otkrivati sve detalje o terapiji kojom je liječio kralja Georgea VI. Međutim, postoje brojne rečenice iz tog dnevnika koje smo direktno prenijeli na film.” Kako su onda popunjene “rupe” u filmu koji detaljno opisuju metode terapije? Hooper tvrdi da ih je popunio scenarist David Seidler. “S obzirom na to da je Seidler rođen 1937., a i sam je kao dijete mucao, rekao je da jako dobro poznaje metode liječenja mucavosti iz tog vremena. Terapija kroz psovanje, koja je isprobavana na Seidleru u četrdesetim godinama, bila je pravo otkriće, pomagala je ljudima koji su mucali, i vjerujemo da je korištena i u slučaju kralja Georgea VI. Nemamo dokaze, intimne detalje terapije, ali su ostali dijelovi filma vrlo dobro dokumentirani, abdikacija i sve ostalo. Tako je ovaj film mješavina činjenica i scenarističke mašte”, objasnio je Hooper.

Ulogu kralja Georgea VI. dobio je Colin Firth, koji je do sada u svojoj filmskoj karijeri već dva puta glumio osobe koje mucaju, ali je priznao kako nije poznavao detalje iz života kralja Georgea VI. Pri kreiranju uloge kralja koji muca najviše je pomogao, također, scenarist David Seidler. “Još uvijek postoje snimke kralja Georgea VI. na kojima možete vidjeti koliko je nervozan zbog toga jer riječi koje želi izgovoriti ne izlaze iz njegovih usta”, naglasio je Firth.

NI HELENA BONHAM CARTER, koja glumi njegovu suprugu, poznatu kao Kraljica Majka koja je umrla 2002. u 102. godini, nije znala mnogo o kralju Georgeu VI. ni o njegovoj supruzi. “Pritisak koji je na sebi nosio kralj George VI. i njegovi problemi s mucanjem za mene su bili nešto sasvim novo. Osim toga, film je zanimljiv jer je riječ o kralju koji nije želio biti kralj. Dužnost i odgovornost koje je on imao ja nikada ne bih mogla podnijeti. U posljednje vrijeme glumila sam nekoliko kraljica i to uopće nije zabavno. Te uloge sam samo odradila. Ali uloga Kraljice Majke je nešto posebno, ona je posebna osoba jer je bila profesionalna javna ličnost i bila je stručnjak u tome. Udala se za čovjeka koji nije bio rođen za kralja i nije ni mislio da će biti kralj, ali njezino samopouzdanje dalo je i njemu samopouzdanje. Zato je njihov odnos bila partnerska simbioza. Ona je bila klasičan primjer žene koja stoji iza svog muškarca”, izjavila je Helena Bonham Carter koja je Kraljicu Majku upoznala 1985., kada je ona došla na premijeru filma “Soba s pogledom” u kojem je Helena Bonham Carter glumila.

“Sjećam je se kao graciozne žene, uvijek je bila takva. Na neki šarmantan način nije željela pokazivati tko je ona doista, ali mislim da se ispod toga krije ogromna unutrašnja snaga”, sjeća se ta britanska glumica.

EKIPA FILMA U LONDONU Režiser Tom
Hooper te glumci Helena Bonham Carter, Colin Firth i Geoffrey Rush na
europskoj premijeri
filma u sklopu filmskog festivala u LondonuEKIPA FILMA U LONDONU Režiser Tom Hooper te glumci Helena Bonham Carter, Colin Firth i Geoffrey Rush na europskoj premijeri filma u sklopu filmskog festivala u LondonuI DOK SADA SVI slave film “The King’s Speech”, Tom Hooper prisjetio se problema koje je imao nakon što je dovršio snimanje. Naime, ni jedna bitna kompanija iz Amerike nije željela uzeti film u distribuciju i prikazivati ga u Americi. Iako smo se tome začudili jer film zbog brojnih duhovitih scena ima veliki komercijalni potencijal, Hooper je odmah rekao kako nema razloga za čuđenje. “Iskreno, koga u Americi zanima film s povijesnom temom iz Velike Britanije? K tome, tko je ikada čuo za mene kao redatelja?” priznao je 38-godišnji Hooper koji je do sada režirao samo dva filma. Uz to, glavne uloge u filmu nemaju američke zvijezde, pa film nitko u Americi nije želio uzeti u distribuciju. I kada je Hooper već bio digao ruke, pojavio se Harvey Weinstein, vlasnik Weinstein Company, čovjek koji odlično prepoznaje filmove koji mogu osvojiti nagrade i koji je već osvajao Oscare s filmovima “Engleski pacijent”, “Zaljubljeni Shakespeare” i “Chicago”, kojima nitko nije davao šanse za uspjeh. Njegova kompanija preuzela je distribuciju i ubrzo je film postao glavni kandidat za Oscara.

ZA COLINA FIRTHA vjerojatna nominacija za Oscara bit će druga zaredom jer je prošle godine bio nominiran za ulogu u filmu “A Single Man”, ali on na intervjuu nije pokazivao ni trunke nade da će ovog puta osvojiti Oscara. “Ne znam što će se dogoditi sljedeće godine. Činjenica da svi govore o Oscarima pokazuje da su reakcije na film pozitivne, što je divno od tih ljudi. Ova uloga nije bila tek obična šetnja parkom. Međutim, publika neće biti zahvalna samo zato što smo se jako trudili. Uvijek se jako trudimo, uvijek su očekivanja velika. Tu nema pravde. Iako film još nije krenuo u distribuciju u Europi, mi smo jako zadovoljni reakcijama publike”, rekao je Firth. U vrijeme našeg razgovora njega su mnogo više uzbuđivale najave kako će film, zbog psovanja, u Americi biti zabranjen za mlađe od 17 godina a u Velikoj Britaniji za mlađe od 15 godina. I sve to zbog jedne scene u kojoj liječnik tjera kralja da neprestano govori “Fuck, fuck, fuck” jer je to tada bila metoda liječenja mucavosti. Zbog toga su određene restrikcije a nakon žalbe u Velikoj Britaniji film je zabranjen za mlađe od 12 godina, ali je zabrana u Americi ostala ista.

“UHVATIO SAM SE za glavu kada sam to čuo. Prvo sam se sjetio filma ‘Salt’ s Angelinom Jolie gdje ona ubija ljude, a zatim i golog Daniela Craiga u pretposljednjem filmu o Jamesu Bondu, kada ga muče vezanog za stolac. Mislim da djecu trebamo zaštititi od takvih scena. Kontekst u kojem se psovke izgovaraju u filmu je bitan. To se događa krajem tridesetih godina i te se psovke koriste u terapeutske svrhe, a ne kako biste kroz njih nekoga opisali ili ga vrijeđali. Nevjerojatno je da će neki ljudi prije prigovarati zbog psovke na filmu nego zbog nasilja”, rekao je Firth prilično tužnim glasom. Ono što ovaj film izdvaja od mnogih drugih ujedno je i izbjegavanje klasičnog happy enda na koji je publika navikla kod filmova u hollywoodskoj produkciji. “Kada je kralj George VI. održao svoj govor u kojem je objavio početak rata, još uvijek je bio čovjek koji je imao velikih problema s mucanjem te smo stoga odlučili izbjeći hollywoodski vrhunac u kojem on iznenada nema više problema s mucanjem. Napravili smo to zato što kod ljudi s takvim i sličnim fizičkim problemima nije poanta u lijeku nego u tome kako se oni nose s tom anomalijom”, rekao je na kraju Hooper a Firth je dodao: “Smatrali smo da je potrebno napraviti ovaj film i zbog toga kako bi se iskreno razgovaralo o problemima s kojima se ti ljudi suočavaju te o načinu na koji ih prevladavaju.”

Vezane vijesti

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

Oscara za najbolji animirani film osvojio je "Rango" Gorea Verbinskog, dok je najboljim dokumentarnim filmom proglašen "Undefeated" Daniela Lindsaya… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika