24.12.2010. / 12:26

Autor: Deutsche Welle

Dodik: 'Republika Srpska će imati svoj referendum, potreban mehanizam za mirni razlaz'

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Radio-televiziju Srbije kako je uvjeren da će Republika Srpska imati referendum o svom statusu kada se steknu minimalni uslovi za njegov uspjeh.

Milorad DodikMilorad Dodik"Svjestan sam da taj referendum ne može biti održan sto puta, nego samo jednom, kada se stvore minimalni uslovi da to bude uspješno", rekao je Dodik za Radio-televizuju Srbije, dodajući da će se narodi u BiH na nacionalnim referendumima izjasniti o tome da li žele da žive zajedno.On je rekao da referenduma još ne može biti, jer bi Srbija time bila dovedena u situaciju da se odrekne svog suvereniteta i dodao da je RS potrebna podrška koju Srbija u ovom trenutku ne može da joj pruži, jer se bori za svoj teritorijalni integritet.

Predsjednik RS nema logičnog objašnjenja za mnoge stvari koje se dešavaju, jer Bosna i danas ima visokog predstavnika koji je, kako je rekao, remetilački faktor. Dodik kaže da bi bilo realno i potrebno da se u Ustav BiH ugradi mehanizam za jedan mirni razlaz. "Politička volja Sarajeva ne stanuje u Banjaluci, ni među ljudima u Republici Srpskoj i to je stvarno stanje stvari u političkim odnosima", istakao je Dodik.

„Bez RS nema ni BiH“

On je naveo da je Sarajevo danas monoetnički grad sa 96 odsto Bošnjaka i da BiH ne može da se održi vještački, niti naporima i nasiljem stranaca. "Ako ne bude poštovana, RS će ignorisati BiH, a bez Republike Srpske nema ni BiH", naglasio je Dodik.

Dodik smatra da su Hrvati u BiH promjenom načina odlučivanja dovedeni u poziciju marginalne manjine, te da im je "postalo jasno da im je ugrožen nacionalni identitet izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka". On je rekao da su nemoguće kalkulacije da bi eventualni treći entitet u BiH "mogao da zahvati nešto Republike Srpske".

Dodik je naglasio da svako ko je činio zločin u ime Srba treba da bude procesuiran, ali da ne želi da vidi da nema procesuiranja Atifa Dudakovića, za kojeg postoji video dokaz kako naređuje ubistva i paljenje srpske imovine u Krajini 1995. godine, i da je on omiljeni lik nekih stranaca u BiH.

"Bosna nije država uspjeha"

Jedan od problema koji je potrebno riješiti u BiH je prema riječima predsjednika manjeg bh.entiteta ekonomija. Međutim, smatra on, to u BiH nije jednostavno jer Bosna, kako kaže, po zapadnim projekcijama, nije država uspjeha, a nedostaje joj ambijent za ulaganje i ekonomiju".

Na pitanje da li postoji mogućnost ekonomskog urušavanja RS, Dodik je odgovorio kontrapitanjem "da nije možda bolja ekonomska situacija u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Španiji ili Italiji"? "Naravno da uvijek postoji mogućnost ugrožavanja ekonomskog stanja i ono možda jeste lošije nego 2005. godine. Mi imamo lošiju ekonomsku situaciju nego 2005. godine, ona je direktan proizvod svjetske ekonomske krize, jer su izgubljeni mnogi poslovi", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da RS ima stabilne izvore svog finansiranja, jedina je finansijski i ekonomski održiva cjelina u BiH, ima stabilan budžet i svoje finansije i nema značajnog deficita.

Ocijenivši da dolaskom Bakira Izetbegovića u predsjedništvo BiH nije došlo do neke promjene na bošnjačkoj političkoj sceni, Dodik je optužio bošnjačke političare da svi dijele "skrivenu namjeru majorizacije". Predsjednik RS je rekao da su godinama Srbi bili smatrani krivcima za sve, ali da su danas u poziciji da moraju da se uvažavaju.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika