09.01.2011. / 13:31

Autor: Deutsche Welle

Washington post: I SAD bi trebao podržati istragu na Kosovu

SAD bi se trebale založiti za ispitivanje navoda iz izvještaja izvjestitelja Vijeća Europe o otmicama i trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, i ako bude potrebno, za vođenje sudskih postupaka, piše Washington post

Hashim ThaciHashim ThaciAutor teksta, dugododišnji izvjestitelj s Balkana 90-ih i suradnik Haaškog suda od 2001. do 2005 Chuck Sudetich, podsjeća da se u izveštaju Dicka Martya, izvjestitelja Vijeća Europe, optužuju kosovske vođe da su počinile strašne zločine i da su američki i europski diplomati i dužnosnici UN na Kosovu šutjeli o tome kako bi sačuvali "političku stabilnost".

Amerikanci bi se trebali osjećati iznevjereni sadržajem izvještaja predstavnika Vijeća Europe Dicka Martya o organiziranom kriminalu na Kosovu, koje duguje svoje postojanje SAD, ocijenio je Sudetich. On navodi da su kosovske vođe pokrenule "ružnu medijsku kampanju" da diskreditiraju Martyeve nalaze i da su zaprijetili da će početi lov na vještice protiv Albanaca koji su pomogli istrazi.

"Potreban je glas Washingtona da se zaustave ove prijetnje na Kosovu i da se okrene javno mnjenje u prilog vođenju međunarodne istrage i, ako bude potrebno, suđenjima", navodi se u tekstu.

Američki zlatni dečko?

U Martyevom izvještaju se također, podsjeća autor, imenuje premijer Kosova Hašim Thaci, koji je, kako kaže, "godinama bio američki zlatni dečko na Kosovu" i nekoliko njegovih bivših suboraca iz Oslobodilačke vojske Kosova da su umiješani u krijumčarenje droge i žena, otmice, ubojstva i prodaju ljudskih organa.

Washington je, kaže autor, znao za otmice samo nekoliko tjedan nakon što je NATO ušao na Kosovo u lipnju 1999. i američki diplomati su tražili od vođa OVK da zaustave otmice, što su oni i učinili, ali se ništa nije saznalo o žrtvama.

"Poslije toga je politička stabilnost postala glavni prioritet na Kosovu za SAD i UN koji su se suzdržali od pokretanja istrage o otmicama", navodi autor.

Martyev izvještaj, tvrdi autor, nije napad na legitimitet Kosova

"Mnogi, ako ne i svi Albanci to znaju, ali su pretjerano zastrašeni da bi to javno rekli", navodi autor teksta i kaže da je to djelomično zato što su korupcija i nasilje rasprostranjeni na Kosovu, a djelomično zato što su Thaci i druge kosovske vođe osudili izvještaj kao napad na kosovski suverenitet, albanski narod i nasljeđe OVK.

U tekstu se podsjeća da je Thaci 25. prosinca uputio prijetnju preko kosovskih medija da će imenovati svakog Albanca koji pomaže Martyu. "U zemlji gdje su svjedoci zločina ubijani da bi se ušutkali, Thacijeve riječi bi mogle potaknuti napade na pripadnike manjinskih grupa, političke protivnike, novinare i strance", navodi se u uvodniku Washington posta.

Zbog ove opasnosti i potrebe da se promovira vladavina prava na Kosovu i u Albaniji, potrebno je da SAD da snažnu javnu izjavu i da vode čvrstu diplomaciju iza zatvorenih vrata, ističe Sudetich.

Amerika treba ispitati navode Martyevog izvještaja

SAD treba ispitati detalje Martyevog izvještaja, razgovarati s njim o njegovim izvorima čija imena on ne može objaviti iz sigurnosnih razloga, i ako ustanove da su izvori i dokazi vjerodostojni, trebaju zajedno sa EU formirati tijelo koje može provesti istragu, i ako bude potrebno, i suđenja.

Ovo tijelo bi trebalo biti sposobno i štititi svjedoke, kaže autor i dodaje da bi Washington trebao tražiti od kosovskih Albanaca da u potpunosti surađuju, a ako odbiju, trebao bi upotrijebiti svoj utjecaj da podnesu ostavke sa javnih funkcija.

Washington bi također trebao osigurati da Srbija, Rusija i druge zemlje ne zloupotrijebe izvještaj Vijeća Europe da se u pitanje dovede legitimitet Kosova, zaključuje Sudetich.

Kosovu potrebna kredibilna i čista vlada

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Peter Faith izjavio je da je Kosovu potrebna nova kredibilna ali i čista vlada, spremna da se suoči sa teškim izazovima pred kojima se nalazi.

U izjavi za prištinske medije Faith je u petak rekao da su prosinački parlamentarni izbori održani uglavnom u konstruktivnoj atmosferi ali da su praćeni neregularnostima i podvukao da građani i institucije Kosova, međunarodne institucije i međunarodna zajednica, uključujući i EU, ne mogu prihvatiti te nepravilnosti.

"Djelomično ponavljanje izbora koje je naredila Izborna komisija za žalbe i predstavke je jedan od načina da se one (nepravilnosti) isprave. Kosovu je potrebna kredibilna Skupština i Vlada. Da bi imale kredibilnost ove institucije trebaju se zasnivajti na poštovanju zakona. To je cilj demokracije, temelj naših osnovnih vrijednosti", naveo je Faith.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: Thacijev saveznik oslobođen optužbe za ratni zločin

Kosovo: Thacijev saveznik oslobođen optužbe za ratni zločin

Kosovski političar i bliski saveznik premijera Hashima Thacija Fatmir Limaj u srijedu je oslobođen optužbe za ratni zločin nakon što je slučaj protiv… Više

Komentari

registracija
9/1/08

caballero, 10.01.11. 05:16

Pogledajmo samo ove novonastale drzavice na Balkanu ogrizle u kriminalu i korupciji, nezaposlenost, pesimizam, jad i bijeda. A sve one za 50 godina civilizacijski ispred Kosova.

Nije da omalovazavam, ali Albanci jednostavno nemaju taj kapacitet i iluzorno je ocekivati ikakav pomak naprijed. Rupa bez dna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika