13.01.2011. / 14:57

Autor: Nacional.hr

E-mail prijevara koja ne bira: Bill Gates plaća, a poznati šalju svoje adrese

Čak i prosječni poznavatelj računala može jednostavnim iščitavanjem stotina adresa rekonstruirati put kojim je dotični e-mail prošao i tako doći do čitavog niza zanimljivih kontakata

Bill Gates (Photomontage: Chees)Bill Gates (Photomontage: Chees)Broj internetskih prijevara u svijetu raste iz dana u dan. Bilo da se radi o slanju osobnih podataka na neku e-mail adresu kako bi se "osvojila nagrada" ili poziv na "suradnju u prebacivanju velikih suma novca na bankovne račune". Jedna u nizu takvih prijevara je i ona u kojoj glavnu ulogu igra Bill Gates i Microsoft.

Tekst poruke zapravo je veoma jednostavan. Ukoliko se e-mail poruka pošalje na što više adresa "Microsoft" će pratiti poruku dva tjedna i svakom pošiljatelju isplatiti određenu sumu novaca, ovisno o tome na koliko adresa proslijedi poruku. Sve pošiljatelje kontaktirati će "Microsoft" kako bi dobio njihovu kućnu adresu na koju će im poslati ček.

Tipično takve "forvarduše" služe kako bi se došlo do što većeg broja e-mail adresa koje se potom mogu iskoristiti kao baza za slanje spama ili čak za ozbiljnije prijevare poput krađe identiteta.

No, ono što iznenađuje je da je u današnje vrijeme, kada se o takvim prijevarama govori gotovo svakodnevno ona svoj put pronašla i do poznatih ljudi poput Matije Dedića, pjevača Kristijana Beluhana, Mile Stavrosa, sina pjevača Jasmina Stavrosa, glumaca Željka Vukmirice i Sretena Mokrovića, ali i do brojnih drugih.

Čak i prosječni poznavatelj računala može jednostavnim iščitavanjem stotina adresa rekonstruirati put kojim je dotični e-mail prošao i tako doći do čitavog niza zanimljivih kontakata. Neki od primatelja čak su ostavili svoje kontakte poput broja telefona ili adrese u e-mailu čime su dodatno olakšali posao prevarantima.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika