04.12.2011. / 19:26

Autor: Nacional.hr

GONG:

20-ak kritičnih situacija, inače mirno i demokratski

GONG najavljuje da će između 21:30 i 23:00 sati objaviti PVT rezultate glasanja na biračkim mjestima - na temelju rezultata na 443 biračka mjesta odabrana na temelju statistički određenog uzorka prema međunarodno priznatoj i prakticiranoj tzv. PVT metodologiji

GONG je zaprimio brojne dojave građanaGONG je zaprimio brojne dojave građanaIzborni dan u Hrvatskoj i inozemstvu i dalje prolazi mirno, u demokratskoj atmosferi i bez značajnijih incidenata, zaključuje GONG na temelju dojava svojih promatrača i neanonimnih građana koji dojavljuju manji broj izbornih nepravilnosti nego na prošlim izborima.

Takve dojave odnose se prvenstveno na probleme u vezi s ostvarivanjem prava glasa nacionalnih manjina te na pogrešno upisane podatke u popisima birača iako su za prošle izbore imali ispravne podatke. Brojne dojave odnose se i na kršenja izborne šutnje, pojedina nepripremljena i neuređena biračka mjesta, te jedan slučaj nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava u inozemstvu.

GONG je do 18:00 sati obradio 20-ak kritičnih situacija prijavljenih od svojih promatrača raspodijeljenih na oko 450 biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj, dok promatrači iz inozemstva nisu dojavili takve situacije. Istovremeno, građani su GONG-u putem e-maila i telefona prijavili preko 200-tinjak slučajeva izbornih nepravilnosti, a GONG ih je upućivao prema Državnom i ostalim nadležnim izbornim povjerenstvima.

Prilikom glasanja pripadnika nacionalnih manjina pojavljuju se problemi koji svjedoče o nedovoljnoj educiranosti članova biračkih odbora i samih birača poput uvjeravanja da smiju glasati samo za opću ili manjinsku listu. Ponavlja se velik broj dojava pripadnika manjina koji su na biračkom mjestu doživjeli neugodnu situaciju zbog potrebe da javno identificiraju svoju pripadnost. Građani dojavljuju GONG-u da ne razumiju kako funkcionira glasanje manjina, zašto ih se traži na posebnom popisu, zašto se moraju potpisati ako se prebacuju s manjinske u opću izbornu jedinicu, zašto oni koji su na općem popisu ne mogu glasati za manjine, te zašto im je upisana nacionalnost ako to nikad nisu tražili.

Nadalje, zabilježen je niz grešaka u biračkim popisima, te brojne manjkavosti izbornog materijala poput izostanka biračkih listića, a u jednom slučaju i biračkih popisa za pripadnike nacionalnih manjina.

GONG je primio na znanje i prigovore koje je SDSS uputio gradskim izbornim povjerenstvima u Rijeci i Opatiji, s biračkih mjesta gdje GONG nema svoje promatrače, a koji se odnose na sedam različitih kršenja procedure glasanja pripadnika nacionalnih manjina. Radi se o kašnjenjima i izostanku manjinskih glasačkih listića, prozivanju i nagovaranju birača da glasuju na općoj listi. Posebno je zabrinjavajuća dojava s biračkog mjesta 51 u Rijeci da je kuverta s iskorištenim manjinskim glasačkim listićima zapečaćena već u podne.

Biračka mjesta velikom su većinom otvorena na vrijeme (prema dojavama GONG-ovih promatrača u 97% slučajeva), međutim, promatrači su dojavili i neke nepravilnosti, pri čemu se najviše radi o nedostatno pripremljenim materijalima na biračkom mjestu, nepravilno zapečaćenim biračkim kutijama, nepomiješanim biračkim listićima, slučajevima da tajnost glasovanja nije osigurana te greškama u biračkim popisima. Potonje su se prijave građana prvenstveno odnosile na pripadnike nacionalnih manjina te osobe koje već dugo vrijeme ne žive u hrvatskoj već u inozemstvu, no nalaze se na biračkim popisima.

Iako GONG-ovi promatrači ocjenjuju da se birački odbori u pravilu prema njima odnose s uvažavanjem, poštivanjem, simpatijama i povjerenjem, u Donjem Kraljevcu (BM 2) zabilježen je verbalni pritisak na GONG-ovu promatračicu, dok je napeta atmosfera zabilježena u Belom Manastiru (BM 2). K tome, promatračima GONG-a je nadležno izborno povjerenstvo u 4. izbornoj jedinici ustvrdilo da, bez prethodne kontrole na višoj instanci, nemaju pravo na prijepis zapisnika o radu biračkih odbora. Problem se upravo rješava u suradnji s DIP-om.

Kršenja izborne šutnje odvija se i dalje manjim intenzitetom po cijeloj Hrvatskoj, a uključuje lijepljenje plakata, slanje SMS poruka, telefonske pozive i postavljanje letaka na vjetrobranskim staklima automobila.

GONG najavljuje da će između 21:30 i 23:00 sati objaviti PVT rezultate glasanja na biračkim mjestima - na temelju rezultata na 443 biračka mjesta odabrana na temelju statistički određenog uzorka prema međunarodno priznatoj i prakticiranoj tzv. PVT metodologiji (parallel vote tabulation) što u prijevodu znači PARALELNO PRIKUPLJANJE I OBRADA GLASOVA. Za razliku od izlaznih anketa (exit poll) koje služe predviđanju rezultata, PVT metodologijom prikupljaju se službeni rezultati glasanja na biračkom mjestu, što prvenstveno služi verifikaciji službenih rezultata. Ukratko, rezultati izlaznih anketa su rezultati intervjua s biračima, dok su PVT rezultati glasanja na biračkim mjestima.

Vezane vijesti

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Nevladina udruga GONG nakon prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i članicama Hrvatskog novinarskog društva, Elizabeti Gojan i Maji Sever,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika